luni, 9 iulie 2012

De ce noi nu folosim ambalaje din plastic


Aparitia ambalajului de plastic, inca din 1868, a revolutionat toate pietele si a reprezentat un imens progres in istoria recenta a omenirii. Astazi, ni se pare un lucru absolut normal, la fel ca si becul si fara de care greu ne putem desparti. Mai tineti minte pe vremuri cand doreati sa cumparati o sticla de apa minerala sau de bere, sticlele de sticla trebuiau returnate. Principalul avantaj al ambalajelor de plastic este de neconstestat, ne simplifica foarte mult existenta.
Masele plastice sunt folosite in foarte multe industrii, dar in cea alimentara intra in contact cu hrana pe care o mancam.
Mesajul care vine in urma analizelelor facute pentru a vedea care sunt efectele utilizarii ambalajelor de plastic este: sa incercam sa nu mai folosim deloc plastic, si asta nu doar pentru a limita poluarea planetei, ci si pentru pastrarea sanatatii noastre.
Principala idee este sa nu cumparam si sa nu pastram hrana in ambalaj/recipient de plastic. Acest lucru este important deoarece chimicalele cu care este facut/tratat un ambalaj de plastic pot sa se infiltreze in mancare, fiind suspectate a produce de dereglari hormonale sau risc de cancer.
Cateva sfaturi prin care ati putea evita sa intrati in contact cu ambalajele din plastic:
·         nu orice produs din material plastic este permis pentru folosire in contact cu mancarea. In piete si targuri gasim frecvent vase dubioase care nu au simbolul specific „pentru uz alimentar”. Va sfatuim sa nu le cumparati, desi pretul poate fi avantajos;
·         evitati sa cumparati produsele care sunt ambalate in plastic, sticle de plastic, borcane de plastic, pungi de plastic, ..., si chiar cumparaturile sa le puneti intr-o sacosa de hartie, in loc de cea de plastic;
·         De câte ori cumpăraţi caserole de plastic trebuie să fiţi atenţi la tipul de plastic folosit la fabricarea lor. Sfatul specialiştilor este să verificaţi codul de reciclare de pe ambalaj. Şi dacă observaţi cifra 3 sau 7 atunci acea caserolă ar trebui să ajungă în garaj sau în debara, în niciun caz în frigider. Dacă nu este trecut niciun cod de reciclare pe produs, cel mai bine ar fi să contactaţi furnizorul sau producătorul;
·         Inlocuiti toate ambalajele de plastic foarte vechi, zgariate si care nu mai au culoarea initiala;
·         Evitaţi să păstraţi mâncarea fierbinte sau uleioasă în caserole de plastic pentru a evita transferul de chimicale din plastic în mâncare;
·         Niciodată nu încălziţi mâncarea la microunde în caserole de plastic. Chiar dacă acestea nu se topesc, încălzirea lor facilitează transferul de chimicale din plastic în mâncare;
·         Nu folosiţi ambalaje de plastic pentru sandvişuri.


Desi plasticul ar fi fost o varianta mai ieftina, noi am preferat sticle de sticla pentru siropuri.



2 comentarii:

  1. Aveti mare dreptate! Dar e greu de revenit la obiceiuri sanatoase. Produsele se gasesc si in alt loc sau doar comanda telefonica?

    RăspundețiȘtergere
  2. Va invit cu drag sa va promovati produsele si aici: https://www.facebook.com/groups/1014060561952387/

    RăspundețiȘtergere